طرح توجیهی گلخانه هیدروپونیک خیار (98)

امتیاز 5.00 ( 1 رای )

طرح توجیهی گلخانه هیدروپونیک خیار (98)

تعریف گلخانه هیدروپونیک خیار :

کشت بدون خاک شامل انواعی از روشهای  کاشت گیاهان میباشد . مانند کشت آبی و کشت در ماسه و کشت در سنگریزه و کشت هوایی و کشت داخل لوله و … کلمه هیدروپونیک برای اولین بار در آمریکا استفاده شد .
روش کشت گیاهان بدون خاک از سالها قبل در فلسطین استفاده می شده است در این منطقه به دلیل کمبود آب و خاک این روش جایگزین مناسبی برای زراعت روشهای متداول است.

فهرست طرح توجیهی گلخانه هیدروپونیک خیار

گلخانه هیدروپونیک خیار به طور خلاصه :

هیدروپونیک دراصل به معنی کاشت گیاهان در آب و محلول غذایی بدون استفاده از خاک می باشد. کشت هیدروپونیک این امکان را به کشاورز می دهد که در زمان کوتاهتر با زحمت کمتر محصولی با راندمان بیشتر را کشت نماید .

طی تحقیقاتی که در گلخانه تحقیقاتی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان به صورت کشت پاییزه به اجرا در آمد ، تاثیر استفاده از بستر کشت پرلیت مخلوط پرلیت و پوسته برنج و پوسته برنج بر پارامترهای رشد و عملکرد خیار گلخانه ای بررسی شد. در این پژوهش بذر خیار در گلدان های پلاستیکی به قطر 10 و ارتفاع 12 سانتیمتر حاوی بستر مخلوط پرلیت و پیت ماس کشت شد. همچنین تنظیم دما و مراقبت های لازم تا رسیدن نشاها به مرحله انتقال انجام شد. سیستم کشت در این آزمایش به صورت کیسه ای بود بدین صورت که کیسه های پلی اتیلن به طول 1 متر و عرض 30 سانتیمتر برای کاشت دو بوته طراحی شد. پس از پرکردن کیسه ها با بسترهای مورد آزمایش دهانه آنها کاملا مسدود شده و سپس به صورت دو ردیفه با فاصله 50*50*80 سانتیمتر در کف گلخانه چیده شد. نشاها سه هفته بعد از کاشت بذر و در مرحله 4-3 برگی به درون کیسه های حاوی بستر کشت انتقال یافت. محلول غذایی بصورت یکسان و از طریق سیستم آبیاری قطره ای در اختیار گیاهان قرار گرفت. پس از 12 برداشت اطلاعات مربوط به عملکرد کل، عملکرد بازارپسند، عملکرد غیر بازارپسند، تعداد میوه در واحد سطح، میانگین وزن تک میوه، قطر، طول و میزان مواد جامد محلول عصاره میوه و در پایان دوره برداشت، قطر ساقه، ارتفاع نهایی گیاه و وزن تر اندام هوایی ثبت گردید.

کارشناسان پیشنهاد می کنند از بین انواع روش های کشت بدون خاک، کشت در مواد دانه بندی شده (Substrate Culture) بهترین گزینه برای تولید محصولاتی مانند خیار و گوجه فرنگی است. در این روش از بسترهای آلی و معدنی برای پرورش گیاه استفاده می شود. خصوصیات مواد مختلف مورد استفاده به عنوان بستر کشت، اثرات مستقیم و غیر مستقیمی روی رشد و تولید محصول می گذارد و انتخاب بستر مناسب یکی از مهمترین عوامل موثر در موفقیت تولید در کشت بدون خاک خیار گلخانه ای است.

طرح توجیهی گلخانه هیدروپونیک خیار

انواع روش های کشت هیدروپونیک :

کشت در ماسه : ریشه گیاهان در داخل مواد جامدی که دارای قطر کوچکتر از ۳ میلی متر باشند قرار دارد و این مواد مانند پلاستیک و پشم سنگ و یا هر ماده دیگری که آلی نباشد ممکن است .

کشت آبی یا مایع : ریشه گیاه به طور مداوم در محلول غذایی قرار دارد و گیاه از قسمت طوقه ( حد فاصل ریشه و ساقه ) بیرون از مایع است و با پلاستیک و مقوا و … بالا نگه داشته شده است .

کشت درون لوله هم نوعی از کشت مایع است .

کشت در هوا : در این روش ریشه گیاهان در محیطی قرار گرفته که به وسیله قطراتی آب که حاوی مواد غذایی لازم است اشباع شده است . این روش به تجهیزات پیشرٿته نیاز دارد .
کشت در ورمی کولیت : ریشه گیاه در ورمی کولیت که با موادی معدنی مخلوط شده است قرار دارد کشت در پشم سنگ : ریشه گیاه در داخل پشم سنگ و مواد معدنی که خصوصیاتی شبیه به پشم سنگ دارند قرار می گیرد .

کشت آبی : این کشت بیشتر برای گیاهان زینتی به کار می رود .

کشت در سنگریزه : ریشه گیاهان در موادی که قطری بیشتر از ۳ میلی متر دارند قرار گرفته مثل سنگ خارا و گدازه آتشفشانی و بازالت و هر ماده غیر آلی دیگر .
در این روش آبیاری به دو صورت آبیاری لوله ای ( زیرزمینی ) که مواد غذلیی در مخزنی بوده و به بستر رشد گیاه پمپ می شود و آبیاری سطحی که محلول غذایی رقیق در سطح محیط رشد توسط لوله سوراخداری پخش می شود ( کود مایع به آب مصرٿی گیاه در هنگام آبیاری اضافه شده است )

کشت در پلاستیک : ریشه در داخل کیسه های پلاستیکی قرار داشته و مواد اطراف ریشه هم شامل کمپوست یا پیت یا خاک اره و … می باشد .

فواید خیار هیدروپونیک

بهبود مشکلات پوستی

ماساژ با آب خیار، سبب نرمی و لطافت پوست می شود. ماسک پوست خیار نیز همین خاصیت را دارا می باشد. ضماد گوشت خیار، خارشها و آلرژی های پوستی را التیام می بخشد.

بهبود مفاصل و نقرس

خیار یکی از منابع سیلیس است که برای سلامت مفاصل بسیار مفید است. ترکیب آب خیار با آب هویج برای تسکین نقرس و دردهای آرتریتی مفید است به خاطر اینکه میزان اسید اوریک را کاهش می‌دهد.

رفع اختلالات عصبی

خیسانده تخم خیار، تسکین دهنده اعصاب بوده و با اثر آرام بخش، خواب آور می باشد و اضطراب و دلهره و تشویش را برطرف می سازد. بوئیدن خیار، هیجان و عصبانیت را تخفیف می دهد.

نحوه تولید خیار هیدروپونیک  :

برای پرورش خیار در گلخانه صرفاً باید از بذر پارتنوکارپیک استفاده کرد و از کاشت بذور معمولی در گلخانه اجتناب کرد. لازم به ذکر می باشد که پارتنوکارپیکی عبارت است از تشکیل و رشد میوه بدون تلقیح تخمکها. این پدیده به نحوی گسترده در سبزیجات خانواده کدوئیان بخصوص خیار بروز میکند. در واریته های معمولی گلهای نر و ماده جدا از هم بوده و گلهای نر زودتر از گلهای ماده ظاهر می گردند. ولی در عوض واریته های پارتنوکارپیک گل نر وجود نداشته و گلهای ماده بدون عمل گرده افشانی و لقاح تولید میوه میکند.
در این نوع خیار نیازی به گرده افشانی نیست و میوه بصورت پارتنوکارپیک تشکیل می شود 
برای انتخاب بذر خیار درختی بهتر است از بذرهایی استفاده گردد که بیش از ۶ ماه از تولید آنها گذشته باشد.

 

خرید

1753 بازدید