طرح توجیهی پرورش بز مورسیا 150 رأسی (98)


در حال بارگذاری
24 مرداد 1398
Word
KB 280
14
۳۹,۰۰۰ تومان ۲۲,۰۰۰ تومان
خرید

 طرح توجیهی پرورش بز مورسیا 150 رأسی (ویرایش 98)

تعریف بز مورسیا :

نژاد مورسیا گرانادا نژاد بومی جنوب شرقی اسپانیا (مناطق مورسیا، آلمریا، گرانادا) محسوب می شود. این نژاد از بزهای اسپانیا به دلیل سهولت پرورش، تحمل مناسب شرایط نامساعد و تولید شیر عالی مورد توجه قرار گرفته اند. این نژاد چندین دهه است که به کشورهای آرژانتین، برزیل، مکزیک، آفریقای شمالی و ونزوئلا صادر می شوند.مورسیا یا مرسیه یکی از 17 بخش خودمختار اسپانیا است و یکی از ۵۰ استان آن است.

بز مورسیا گرانادا جثه متوسطی و دنبه کوتاهی دارد. پوست و موی این بز به رنگ سیاه تا قهوه ای است. وزن بزهای نر مورسیا 50 الی 60 کیلوگرم است. بزهای ماده معمولا مویی کوتاه و باریک دارند اما موی بزهای نر بلندتر است.بزهای نر این نژاد دارای شاخ می باشند. اندازه گوش ها متوسط و به صورت ایستاده هستند. وزن بزهای ماده مورسیا بین 30 تا 50 کیلوگرم است.

پرورش بز مورسیا

پرورش بزهای پر تولید به منظور تولید انبوه شیر تنها راه برون رفت از وضعیت بحران امنیت غذایی است. در راستای تبیین پیش فرضهای چنین ادعایی موارد زیر قابل توجه است.

بهره وری :

بزهای شیری نرخ تبدیل خوراک به مراتب بالاتری نسبت به گاوهای اصیل دارند. کیفیت و ترکیب شیر تولیدی ارزش اقتصادی بسیار بالاتری را ایحاد مینماید.
امکان استفاده موثر از طیف بسیار وسیعتری از انواع علوفه را دارا می باشند. نرخ تولید مثل بزهای پرتولید تفاوت چشمگیری درکاهش هزینه جایگزینی و توسعه واحدهای بهره بردار ایجاد می کند. لازم به ذکر است که بزهای شیری عموماً چند قلوزا هستند و نرخ افزایش وزن بزغاله های آنها به مراتب بالاتر از گونه های بومی است تا حدی که میتوان آنها را بعنوان نژادهای دو منظوره مد نظر قرار داد. با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از علوفه تولید شده در کشور به وسیله کشاورزان خرده پا تولید میشود ولی عملا وارد چرخه بازار نمیگردد. پرورش بز شیری میتواند این حجم عظیم را با ایجاد امکان استفاده بهینه از منابع خرد و پراکنده تبدیل به کالای قابل عرضه به بازار نماید.

پرورش بز مورسیا

 بز مورسیا به طور خلاصه :

با در نظر گرفتن رکوردهای استاندارد نژادی هلشتاین، آلپاین و سانن کماکان بز مورسیا در رابطه با بهره وری تولید چربی، پروتیئن و لاکتوز با تفاوت معنی داری عملکرد بسیار بالاتری دارد. بزهای پرتولید نتیجه دهه ها پژوهش در زمینه اصلاخ نژاد در راستای افزایش بهره وری تولید شیر و گوشت هستند. پروژه های عملیاتی دراین حوزه بسیار پرهزینه و بیش ازآن زمان برند. شرایط فعلی ما بگونه ای است که عملا سرعت رشد نیازها بیش از امکان بر آورده ساختن آنها با اتکای صرف برداشته های ژنتیک دامهای بومی می باشند.

انطباق پذیری :

قدرت انطباق پذیری بالاتری باشرایط جغرافیایی دشوار درمقایسه با دیگرگونه های دام پرتولید دارند.
قدرت تحرک و امکان راه پیمایی در فواصل طولانی امکان استفاده موثر از این گونه ها را برای افزایش توان تولیدی فراهم می کند.

قدرت انطباق با سیستم های مختلف پرورش و تولید:

  • متمرکز صنعتی
  • نیمه متمرکز
  • آزاد
  • جانبی

سازگاری :

امکان سازگاری بی رقیب با سازوکارهای اقتصادی اجتماعی موجود درکشور ما را داشته است که پیش نیاز استقرار سیستم های گوناگون پرورش دام هستند این به معنای صرفه جویی عظیمی در ایجاد زیر ساخت هایی است که معمولاً برای توسعه یک بخش مورد نیازهستند.
بخاطر اندازه کوچک، طیف بسیار وسیع تری از دامداران امکان پرورش آنرا دارند که علی رغم پراکندگی ظاهری میتوانند نقش تعیین کننده ای در افزایش تولید در سطح ملی ایفا نمایند. میتواند بعنوان یک فعالیت اقتصادی سودآور جانبی یا مستقل توان پیش راننده قابل توجهی در راستای برنامه های توسعه همه جانبه روستایی ایفا نماید.

حفاظت از منابع طبیعی :

استفاده صحیح و موثر از مراتع موجود که میتواند بعنوان یک منبع تجدید پذیر در راستای توسعه بخش دام سبک نقش اساسی ایفا نماید.
با ترویج و تکثیر بزهای شیری پر تولید نه تنها میتوان تعداد قابل توجهی از دام های سبک موجود را حذف کرد و از فشار نابود کننده آنها بر مراتع ضعیف کشور کاست بلکه با اتکاء بر توان تولیدی بالای آنها میتوان ضمن توسعه سیستم های متمرکز و نیمه متمرکز پرورش بز با استفاده از منابع تجاری علوفه امکان خروج تدریجی دامهای سبک از جنگلها و مراتع را فراهم نمود.

گزینش نژاد مناسب برای موفقیت هر طرح تولید شیر از اهمیت درجه اول برخوردار است. شاخص های اصلی برای چنین گزینشی را ارایه مینمایم:

1.  نرخ تبدیل خوراک

2. حجم تولید شیر

3. کیفیت و ترکیب شیر

4. تولید مثل بالا

5. دوره شیر دهی طولانی

6. اندازه جثه مناسب

7. شکل و فرم پستان

8. امکان دوشش آسان

9. خلق و خو طبع آرام

10. توانایی تحرک و راهپیمایی

با توجه به گفته های فوق و بررسی آماری عملکرد نژادهای مختلف بز شیری که چکیده آن مطرح گردید نخستین گزینه پیشنهادی یعنی بز شیری مورسیا با منشا اسپانیایی معرفی میگردد.

خصوصیات تولیدی بز مورسیا

این نژاد اهلی با سرزمین های نیمه بیابانی گرم و خشک جنوب شرقی اسپانیا سازگاری مناسبی پیدا کرده و توانسته است بزرگ ترین تولید کننده در این شرایط آب و هوایی باشد. گله های نژاد مورسیا گرانادا در زمین های سخت چرا می کنند و قدرت تبدیل خوبی دارند. این نژاد تقریباً در 210 روز دوره شیردهی، 500 کیلوگرم شیر با 5.3 درصد چربی و 3.4 درصد پروتئین، در سال تولید می کند و از این نظر از سایر نژادهای نواحی مدیترانه بهتر می باشد. در حال حاضر تعداد این بزها در جنوب شرقی اسپانیا حدود 400.000 راس برآورد می شود که 150.000 راس از آن ها در منطقه مورسیا پراکنده هستند. این بز ها به سرعت تولید مثل میکنند، زیرا آنها فصل خاصی برای پرورش و تولید مثل ندارند، معمولا در هر بار تولید مثل دو بچه به دنیا میاورند و حدود 7 تا 8 ماهگی به سن بلوغ می رسند.

ویژگی بز نر مورسیا

  • بومی مناطق مرکزی و جنوبی اسپانیا
  • سازگاری زیستی با شرایط آب و هوایی خشک و گرم
  • امکان پرورش با رکوردهای بسیار بالا در سیستم های متمرکز صنعتی
  • سازگاری بی رقیب با روش های چرای کامل و سیستم های آزاد و نیمه متمرکز
  • قدرت راهپیمایی طولانی و تحمل تنشهای مختلف

ویژگی بز ماده مورسیا

  • مقاومت خوب در مقابل بیماری های رایج
  • تولید شیر ۶۰۰ کیلو در سیستم های نیمه متمرکز و تا ۹۰۰ کیلو در روش های صنعتی
  • چربی شیر ۷/۵ درصد
  • پروتئین ۴/۳ درصد
  • لاکتوز ۵/۳ درصد
  • ماده خشک ۱۴ تا ۲۰ درصد
  راهنمای خرید:
  • لینک دانلود فایل بلافاصله بعد از پرداخت وجه به نمایش در خواهد آمد.
  • همچنین لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد به همین دلیل ایمیل خود را به دقت وارد نمایید.
  • ممکن است ایمیل ارسالی به پوشه اسپم یا Bulk ایمیل شما ارسال شده باشد.
  • در صورتی که به هر دلیلی موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید با ما تماس بگیرید.