طرح توجیهی تأسیس مدرسه غیرانتفاعی (97)

 طرح توجیهی تأسیس مدرسه غیرانتفاعی (ویرایش 97)

تعریف مدرسه غیرانتفاعی :

مدرسه یا مکتب مکان آموزشی میباشد که برای آموزش دانش آموزان تحت رهبری معلمان طراحی شده‌ است. در زبان امروزی به مکان‌های آموزشی پائین‌تر از سطح آموزش عالی که، آموزش عمومی در آن‌ها صورت میگیرد، گفته میشود. بیشتر کشورها سیستم آموزشی ویژه‌ای را دارند، که بنابراین سیستم شرکت در مدارس اجباری میباشد. نام مدارس در کشورهای مختلف متفاوت است که عموماً شامل مدارس ابتدایی برای کودکان و راهنمایی برای نوجوانانی که تحصیلات ابتدایی را با موفقیت پشت سر گذاشته‌اند، میشود. مدارس غیرانتفاعی مدارسی هستند که از طریق مشارکت مردم، مطابق اهداف و ضوابط و برنامه‌ها و دستورالعمل های عمومی وزارت آموزش‌ و پرورش تحت نظارت آن وزارتخانه تأسیس و اداره میشود. منظور از غیرانتفاعی بودن آن است که درآمد حاصله صرفاً صرف هزینه‌ های جاری و توسعه آتی مدارس گردد.

هدف از اجرای این طرح توجیهی راه اندازی یک مدرسه ابتدایی غیر انتفاعی و کودکستان با ظرفیت 400 دانش آموز است و 150 پیش دبستانی است .

فرق بین مدارس دولتی و غیردولتی

مدرسه دولتی : در مدارس دولتی همه دانش‌ آموزان می‌ توانند ثبت‌نام کنند و مدارس دولتی زیر نظر دولت اداره میشود، کارهایی که توسط دولت در این مدارس اجرا میشود از جمله : شهریه دانش‌آموزان، تعیین مربی ها و معلمان، تعیین سرفصل درس ها و …

مدرسه نیمه دولتی : اصطلاحاً به مدارسی اطلاق میشود که دانش‌ آموزان خود را از طریق آزمونی پذیرش میکند و در سراسر ایران نمایندگی دارد و این مراکز به مراتب جمعیّت و سطح علمی، تعداد متفاوتی از دانش‌آموزان را پذیرش میکند. این مدارس در کنار مدارس سمپاد و شاهد جزو مدارس خاصی به حساب می آیند.
مدرسه غیر دولتی : مدارس غیرانتفاعی مدارسی هستند که از طریق مشارکت مردم، مطابق اهداف و ضوابط و برنامه‌ها و دستورالعمل های عمومی وزارت آموزش‌ و پرورش تحت نظارت آن وزارتخانه تأسیس و اداره میشود. منظور از غیرانتفاعی بودن آن است که درآمد حاصله صرفاً صرف هزینه‌ های جاری و توسعه آتی مدارس گردد. مدرسه فرهنگیان جزو مدارس خاصی مانند شاهد میباشد که اولویت ثبت‌ نام شدگان با فرهنگیان میباشد.
تأسیس مدرسه غیرانتفاعی
تاریخچه مدرسه غیرانتفاعی :

در ایران مدرسه‌ها در سه گروه دبستان، متوسطه دوره اول که در گذشته راهنمایی بوده است و متوسطه دوره دوم که در گذشته دبیرستان بود (هنرستان‌ها، از نظر مقطع برابر با دبیرستان‌ها هستند) میباشند. در مدرسه کسانی حضور دارند که مسئولیت هایی را بر عهده دارند مانند مدیر که ریاست مدرسه را بر عهده دارد و معاون‌ های آموزشی، تربیتی (پرورشی)، فناوری و آموزگاران. مدرسه زیر نظر ادارهٔ آموزش و پرورش هر شهر اداره میشود. کودکستان‌ ها و همچنین مهدکودک‌ ها که پیش از مدارس ابتدایی هستند، برای کودکان بسیار کوچک (عموما بین 3 تا 5 سال) مورد استفاده قرار میگیرند. بعد از مدارس راهنمایی و دبیرستان دانش آموزان به دانشگاه برای تحصیلات عالی می‌روند. اولین مدرسه در تاریخ مدرن ایران، مدرسه دارالفنون بوده است که میرزا تقی خان امیر کبیر آن را در زمان ناصرالدین شاه قاجار تأسیس نمود.

اصول طرحی مدرسه

مهمترین خصوصیاتی که در ساختار کلی یک مدرسه میتواند مورد توجه قرار گیرد عبارت است از :

  • الگوهای سازماندهی مختلف و تلفیق آنها
  • فضاهای عمومی و ارتباط با جامعه (که معمولاً در مجاورت ورودی ساختمان مدرسه هستند)
  • ناحیه‌ های مختلف فضایی (همچون ناحیه کلاس‌ها، ناحیه فضاهای عمومی، ناحیه فضاهای باز بیرونی و…)
  • نقش راهروها به عنوان مسیر و هسته سازمان‌ دهنده، نقاط تأکید مسیر (ابتدا و انتهای مسیر)، فضاهای همجوار مسیر، فضاهای درون مسیر و مانند آن.
  • فضاهای باز بیرونی (به صورت درون‌گرا یا برون گرا).
  • استفاده از دسته فضا ها و تشکیل واحد های همجوار فضایی که خصوصاً در سازماندهی کلاس‌ها مؤثر میباشد.

سرمایه مورد نیاز برای تأسیس مدرسه غیرانتفاعی

احداث و تجهیز مدرسه نیازمند سرمایه زیادی میباشد. بر اساس قانون بانک‌ های کشور موظف هستند طبق قانون عملیات بانکی بدون ربا با معرفی وزارت آموزش‌ و پرورش از سی‌ و پنج‌ درصد (35%) تا پنجاه ‌درصد (50%) از نیاز مالی مؤسسان مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی را که از کارکنان دولت و دارای سابقه آموزشی است، جهت تهیه و یا توسعه فضای آموزشی و پرورشی و تامین تجهیزات و امکانات مورد نیاز به صورت وام قرض الحسنه و برای سایر اشخاص از دیگر منابع اعتبارات بانکی تأمین کنند. این موضوع به خودی خود بخشی از سرمایه مورد نیاز اولیه را تامین میکند. اما برای راه‌اندازی یک مدرسه یک ملک مناسب با مساحت نسبتا بالا نیاز است. یک مدرسه در کمترین حالت نیاز به شش کلاس دارد. کمترین میزان برای تجهیز یک مدرسه حدود 150 تا 200 میلیون تومان میباشد. البته این رقم در مناطق مختلف ممکن است به یک میلیارد تومان هم برسد.

برای تجهیز مدرسه غیرانتفاعی علاوه بر ملک،  به میز و صندلی به تعداد دانش‌ آموزان (حدود 12 میلیون تومان برای یک مدرسه 200 نفری)، تابلو و تجهیزات آموزشی (حدود 4 تا 5 میلیون تومان برای مدرسه 12 کلاسه)، رایانه برای تجهیز اتاق کامپیوتر (3 تا 4 عدد با میانگین قیمت یک میلیون و 700 هزار تومان)، تهیه تجهیزات ورزشی و لوازم بازی (14 تا 20 میلیون تومان)، تجهیز کتابخانه (5 تا 7 میلیون تومان) و همچنین تجهیز آزمایشگاه برای رشته‌های فیزیک، شیمی و زیست شناسی (25 تا 100 میلیون تومان)، مورد نیاز است.

مراحل مورد نیاز برای اخذ مجوز

1. دریافت مجوز رسمی از وزارت آموزش‌ و پرورش جهت تأسیس مدرسه غیر انتفاعی یا مرکز

2.تضمین منابع مالی لازم جهت تامین هزینه‌ های مدرسه غیرانتفاعی یا مرکز، حداقل برای یک ‌سال

3. تأمین منابع انسانی، فضاها و همچنین امکانات مورد نیاز طبق ضوابط وزارت آموزش‌ و پرورش

4. تنظیم بودجه و اداره امور مالی مدرسه غیرانتفاعی یا مرکز

5. پیشنهاد دو فرد واجد شرایط جهت مدیریت مدرسه یا مرکز به آموزش‌ و پرورش

6. نظارت بر امور آموزشی، پرورشی، اداری و همچنین مالی مدارس و مراکز تحت پوشش

زمانی که درخواست اخذ مجوز برای مدرسه غیرانتفاعی را میدهید لازم است که درخواست شما و همچنین شرایط مورد بررسی قرار گیرد، که این مراحل ممکن است حدود یک سال تا یک سال و نیم طول بکشد بعد از اینکه شما مجوز را گرفتید لازم است که به فکر مراحل بعدی کار باشید، اینکه راه اندازی مدرسه چقدر هزینه لازم دارد و همچنین چگونه میتوانید برای تهیه این سرمایه اعتبارات لازم را کسب کنید.

در آمد مدرسه غیرانتفاعی : 

مدرسه‌ های غیرانتفاعی اگر 9 کلاس داشته باشند حدود 150 دانش‌ آموز را می‌توانند ثبت‌نام کنند. شهریه ایی که از دانش‌ آموزان در مدارس ابتدایی غیرانتفاعی دریافت میشود حدود 3 تا 5 میلیون تومان و در مقطع دبیرستان و راهنمایی 5 تا 12 میلیون تومان میباشد. اگر ما حد پایین شهریه را در نظر بگیریم یعنی 150 تا 3 میلیون تومان حدود 450 میلیون تومان میشود. با تمامی این تفسیرها یک مدرسه برای رسیدن به سوددهی نیازمند 150 تا 200 دانش‌آموز میباشد.

 

خرید

2817 بازدید