طرح توجیهی پرورش گوسفند رومانوف (ویرایش 97)
تعریف گوسفند رومانوف :
گوسفند رومانف، یک نوع گوسفند روسی میباشد که اصل نژاد آن متعلق به دره ولگا، در شمال غرب مسکو است. گوسفند رومانف یک نژاد خالص بوده و از تلاقی نژادها بهوجود نیامده است.این گوسفندان به آب و هوای سرد و خوراک محلی عادت دارند. رومانفها یکی از نژادهای گوسفندان دم کوتاه شمال اروپا میباشند.
بره رومانف خالص در زمان تولد سیاه رنگ با لکهای سفید بر روی پیشانی میباشد، ولی با رشد بره پشم سفید رنگ مایل به خاکستری از زیر لایه موی سیاه بیرون میزند و گوسفند خاکستری رنگ میگردد ولی لکه سفید روی پیشانی را حفظ میکند و بسته به زیر نژاد، کم و بیش موی مشکی از سینه تا پشت به صورت حلقه بیرون میزند و خطی سیاه همانند تاج گل دور گردن حیوان ظاهر میشود که ظاهری منحصر به فرد، مخصوصاً به قوچ این نژاد میبخشد. با این حال گوسفند رومانوف جزو گوسفندان چندقلوزا و گوشتی میباشد ولی گوسفند گوشتی سنگسری مختص تولید گوشت است و میتواند انتخاب خوبی باشد که محصول گوشت آن تقریباً 60% وزن گوسفند پیش از ذبح شدن می باشد.
راه کارهای موفقیت آمیز در پرورش گوسفند رومانوف
1. جایگاه پرورش رومانوف :
جایگاه و شرایط نگهداری گوسفند رومانوف به این صورت است که این نژاد را میتوان در جایگاه بسته (بهصورت سالن های سرپوشیده) و یا در جایگاه باز (مراتع) پرورش داد. اگر دامها در جایگاه بسته نگهداری شوند باید میزان فضای کافی برای آنها در نظر گرفته شود زیرا تراکم بیش ازحد گله باعث بروز مشکلاتی ازجمله : عدم تهویه مناسب و کاهش مصرف خوراک میشود که به دنبال آن کاهش رشد، افت کیفیت لاشه، افزایش تلفات و… را به همراه دارد. میزان فضای موردنیاز برای هر رأس نژاد رومانوف در جایگاه بسته 9/0 و در جایگاه باز و مراتع 1 مترمربع در نظر گرفته میشود.
2. تغذیه گوسفند رومانوف :
خوراک و غذای رومانوف از علوفه و مواد کنسانتره ایی تشکیل شده است که از مهمترین علوفههایی که در تغذیه این نژاد استفاده میگردد یونجه خشک، کاه گندم و ذرت علوفهای را میتوان نام برد. جو و دانه غلات هم به عنوان مهمترین اقلام کنسانتره ای مورداستفاده در غذای رومانوف میباشد.
میزان مصرف خوراک روزانه هر رأس حدود 3 درصد وزن بدن است بهعنوان مثال یک میش 60 کیلویی روزانه 8/1 تا 2 کیلوگرم باید خوراک مصرف کند.
در ارتباط با تغذیه، دامدار باید توجه داشته باشد که نیاز تغذیهای گوسفند رومانوف در دورههای مختلف متفاوت میاشد. بهعنوان مثال : میش رومانوف طی دوره فلاشینگ (فصل جفتگیری) در مقایسه با دوره خشک به میزان بیشتری از انرژی و پروتئین نیاز دارد و باید از جیرههای حاوی انرژی بالا استفاده گردد. اگر نیاز تغذیهای گوسفند تأمین نشود باعث کاهش رشد، کاهش بره زایی و نهایتاً ضرر و زیان برای پرورشدهندگان میشود.
تاریخچه گوسفند رومانوف :
در قرن 18 میلادی این نژاد در خارج از روسیه دیده شد. بعد از آن ابتدا به آلمان و از آنجا به فرانسه برده شد. در سال 1980 تعداد 14 میش و 4 قوچ به کانادا وارد شد و 5 سال قرنطینه گردید. این حیوان ویژگی های منحصر به فردی دارد که پرورش آن مقرون به صرفه میباشد. مثلاً اینکه از این حیوان 57 درصد گوشت گرفته میشود این در حالی است که از یک گوسفند معمولی حدود 47 درصد گوشت گرفته میشود. پس از آن تعدادی انتخاب شده نیز به آمریکا برده شد و در حال حاضر در اکثر نقاط جهان به پرورش این نژاد با خواص بی نظیر میپردازند. استفاده اصلی این نژاد جهت اصلاح گله گوشتی میباشد.
خصوصیات گوسفند رومانوف
- چند قلوزایی(2.7 درصد)
- چهار روز بعد از به دنیا آمدن شروع به خوردن علوفه می کنند.
- دمبه در آنها مشاده نمی شود.
- پراکندگی چربی در کل لاشه میباشد و تجمیع یافته نیست.
- در 4 ماهگی به سن بلوغ جنسی میرسند.
- ضریب تبدیل بالایی دارند که 267 گرم میباشد.
- مادران خوبی برای بره های خود میباشند.
پشم این نوع گوسفندان محکم و سرمایه ساز میباشد. پشم پوشش مضاعفی دارد. قطر متوسط الیاف لایههای داخلی آن ها 20.9 میکرومتر است در حالی که ضخامت پوشش خارجی (پشم برهگی) 71.9 میکرومتر میباشد. میانگین وزن پشم هر گوسفند حدود 4.5 کیلوگرم است. پشم نهایی این نوع گوسفندان که مخلوطی از پشم خاکستری و اندکی موی سیاه میباشد برای ساخت فرش، سفره و آویختن از دیوار بکار میرود.
تولید مثل سریع گوسفند رومانوف :
بره این نژاد از گوسفندان در سه تا چهار ماهگی به بلوغ میرسند و در هر فصلی به جفتگیری میپردازند. به همین دلیل جداسازی بره نر در 8 تا 10 هفتگی صورت میگیرد. در گله های آزاد زایش در 7 ماهگی نیز دیده شده است. برخلاف دیگر نژادهای گوسفندان که در هر شکم یک یا گاهی دو بره میزایند، میش رومانف در هر زایش دو، سه، چهار، پنج یا شش بره تولید میکند. رکورد 9 بره در روسیه و 7 بره در آمریکا ثبت شده است. در بسیاری نقاط جهان رکورد 14 بره در دو زایش متمادی یک میش ثبت شده است. دوران آبستنی این نژاد تقریباً 144 روز بوده و از همه گوسفندان دیگر کوتاهتر میباشد. میش این نژاد، در صورت مدیریت درست خوراک به راحتی از قبل شیردهی به بره های خود بر میآید و به ندرت و در زایش های 5 قلو به بالا فقط نیاز به کمک دارد.
قیمت گوسفند رومانوف
به دلیل اینکه گوسفند با شرایط سخت آب و هوایی سازگار میباشد و میتواند در کمترین زمان بهترین بهروری را به شما دهد. حتی زایش چند قلوه بره و قدرت بالای جفتگیری قوچ رومانف در سراسر جهان فروش گوسفند رومانف صورت میگیرد. و امروزه در همه جای جهان پرورش گوسفند رومانف صورت میگیرد.
قیمت گوسفند چند ماهه رومانف حدود 3.5 میلیون تومان و البته ارزش گوسفندانی که سه یا چهار سال سن دارند به 8 میلیون تومان هم میرسد.
سود و درآمد یک پرورشدهندهی میش رومانوف رابطه مستقیمی با تعداد برههای تولیدشده دارد. همانطور که میشهای رومانوف نرخ چند قلوزایی بالایی دارند که اگر بخواهیم بهطور نسبی بگوییم هرکدام از این میشها در طول دو سال بین 3 و 4 بره میدهند که این بره ها در سنین مختلف باقیمت های متفاوتی به بازار عرضه میشوند و میتواند سالانه سود خوبی را نصیب دامداران کند؛ بنابراین طرح پرورش گوسفند رومانوف برای یک پرورشدهنده از جنبهی اقتصادی مناسب و خوبی برخوردار است.