طرح توجیهی باشگاه بدنسازی در (سال 97)
تعریف بدنسازی :
بدنسازی، پرورش اندام یا زیباییاندام (Bodybuilding) ورزشی است که در آن فرد بدنساز با انجام تمرینهای مختلف قدرتی و استقامتی بر روی عضلات خود، همچنین تغذیه مناسب و البته استراحت کافی به ساخت بدنی حجیم، کات شده و قدرتمند مبادرت میورزد.
باشگاه بدنسازی و پرورش اندام :
امروزه کمتر کسی را میبینید که حداقل 1بار به باشگاه بدنسازی نرفته باشد تمام جوانان چه پسر و دختر علاقه زیادی به ورزش بدنسازی و فیتنس دارند. در نتیجه شاهد باشگاه های بدنسازی زنانه و مردانه زیادی هستیم. البته باشگاه بدنسازی مختلط در ایران جای ندارد.
با توجه به اینکه میزان استفاده آقایان در ساعتهای منتهی به شب بیشتر از صبح است. بیشتر سالنها شیفت صبح را به خانمها اختصاص میدهند. اما میزان مشتریان خانم حتی ۳۰ درصد شیفیت آقایان هم نیست و میزان استقبال بانوان از باشگاههای بدنسازی بسیار اندک است به همین دلیل راهاندازی یک سالن اختصاصی و مجزا برای خانمها چندان به صرفه نیست.
تفاوت فیتنس و بدنسازی :
یکی از اصلی ترین تفاوت های بین بدنسازی و فیتنس این است که در فیتنس نیازی به وزنه زدن های سنگین نیست. در صورتی که در بدنسازی اصولا با هل دادن و کشیدن وزنه های سنگین درگیر هستیم. با وزنه زدن ماهیچه ها سریع تر رشد می کنند و ورزشکاران قدرت بدنی بیشتری بدست می آورند. یک قانون کلی و عمومی وجود دارد که می گوید وزنه زدن ، نسبتا آسان ترین راه برای رسیدن به توده عضلانی است.
بدنسازان بیشتر به برآمدگی و برجستگی عضلات و قوی تر و قدرتمند دیده شدن بوسیله عضلات حجیم خود، علاقه دارند. در صورتی که فیتنس کاملا در مخالف این جهت است.
هزینه های احداث باشگاه بدنسازی
با توجه به اینکه قیمت زمین در مناطق مختلف شهر متفاوت است و هزینه ساخت به ابعاد باشگاه بستگی دارد. یک بودجه ثابت را نمی توان برای تمام نقاط شهر یکسان فرض کرد. بیشترین هزینه راه اندازی باشگاه صرف خرید دستگاه ها خواهد شد.
تجهیزات مورد نیاز یک باشگاه نظیر تردمیل، دوچرخه دستگاه های چندکاره و… قیمت های متفاوتی دارند که در مجموع برای یک باشگاه با ظرفیت ۳۰ نفر همزمان به تعداد چهار دستگاه برای هر حرکت نیاز است که متناسب با آن باید بیش از ۲ تن وزنه برای دمبل و هالتر وجود داشته باشد.
سرمایه احداث باشگاه های محلی و کوچک تقریباً 20 میلیون تومان و باشگاه های استاندارد و عادی بالای 100 میلیون تومان است. البته باشگاهای مجهزی هم هستند که با سرمایه 1میلیاردی راهاندازی شده اند و خدمات زیادی دارند.
تاریخچه ی بدنسازی در جهان :
در پایان قرن ۱۹ میلادی جریان فکری تازهای با رویکردی آرمانی به اساطیر یونانی (که در آن زیبایی، تناسب و پرورش یافتگی عضلات و بدن، عاملی برای ستایش و تمجید انسان قلمداد میشد). پدید آمد. بر اثر نفوذ این جریان فکری جدید، سنت قدیمی بلند کردن سنگ به صورت ورزش مدرن وزنهبرداری درآمد و با توجه به روند توسعهاش، جوانب گوناگونی در فرهنگهای مختلف پیدا نمود.
درآمد بدنسازی :
خیلی از باشگاههای بدنسازی به دلیل داشتن خدمات متنوع توانستهاند تعداد زیادی از ورزشکاران را جذب کنند، گرچه هزینه ارائه خدمات به شهریه اضافه میشود اما این موضوع نه تنها منجر به کاهش مشتریان آنها نشده، بلکه زمینه حضور بیشتر مشتریان را فراهم کرده است. الآن شهریه باشگاه های بدنسازی برای 1ماه کمتر از 50 هزارتومان نیست.
باشگاه های محلی تقریبا ماهی 2 تا 3 میلیون تومان و باشگاه های استاندارد و عادی ماهی 5 تا 6 میلیون تومان درآمد دارند.
در بیشتر باشگاهها فروش مکمل غذایی، خدمات آرایشی و حتی خدمات مشاورهای یک منبع درآمدی بسیار عالی به شمار میرود. یک باشگاه بزرگ و مجهز باید دارای دو تا سه مربی باشد. ارائه مشاورههای لاغری و تغذیه و روشهای کار با وزنه میتواند درآمدزایی باشگاههای ورزشی را بیشتر کند.
فضای باشگاه باید چگونه باشد؟
فضای باشگاه باید دارای سقفی بلند و تهویهای مناسب باشد، چراکه هرقدر هوای بیشتری در فضای باشگاه جریان داشته باشد احتمال انتقال بیماری و بوی نامطبوع کاهش مییابد. همچنین در رابطه با سلامت ورزشکاران عامل دیگری که باید به آن توجه کرد رختکن و ساخت دوشهای مناسب برای استحمام است.
هرچقدر یک باشگاه از محیط آرام تری برخوردار باشد با استقبال بیشتری مواجه خواهد شد، به همین دلیل کف باشگاه باید پارکت هایی قرار گیرد که از انعطاف پذیری بالایی برخوردار باشد.
همچنین نیاز است دیوار باشگاه ها دارای عایق صوتی بوده و از سوی دیگر ارتفاع مناسبی داشته باشد، به همین دلیل تغییر کاربری یک فضا به باشگاه بدنسازی با هزینه های زیادی برای ایجاد ساختاری مناسب با این ورزش همراه خواهد بود.
ورزش بدنسازی در بانوان
در ورزش بدنسازی بانوان، مسابقات فیگور و تناسب اندام محبوبیت بسیار زیادی نسبت به مسابقات پرورش اندام دارد و دلیل اصلی این است که در آن حجم عضلانی بیشتر اهمیت زیادی ندارد و بیشتر تناسب اندام مورد اهمیت می باشد و مدنظر قرار گرفته می شود، نکته جالب توجه این است که این مسابقات دارای آیتم های ایروبیک می باشند و زیبا بودن چهره هم در آن اهمیت دارد و تاثیر گذار است.
وسایل باشگاه بدنسازی :
- دمبل و هالتر
- میز پرس سینه تخت، بالاسینه و زیر سینه
- دستگاه سیم کش
- دستگاه قفسه سینه
- دستگاه ساق پا نشسته و ایستاده
- دستگاه جلو ران و پشت ران
- دستگاه سرشانه
- تردمیل
- الپتیکال
- و……
انواع باشگاه های بدنسازی :
باشگاههای بدنسازی از نظر کیفی، کمی، موقعیت جغرافیایی، تجهیزات و امکانات به سه دسته تقسیم میشوند.
1. گروه اول باشگاههای کوچک محلی با مساحتی بین 60 تا 70 متر و از نظر تجهیزات بسیار ساده و ضعیف عمل میکنند.
2. گروه دوم باشگاه های استاندارد هستند که مساحتی بین 100 تا 200 متر دارند و تمام امکانات را دارند اما خدماتشان ضعیف است.
3. گروه سوم هم باشگاه های ویژه هستند که مساحتی بیشتر از 500 متر دارند و تمامی تجهیزات و وسایل بهروز دارند و خدمات حرفه ای نظیر مربی شخصی، سونا، حمام، آرایشگاه، سالن ماساژ و…. دارد.
میزان مفید بودن این طرح برای جامعه
ورزش عرصه فعالیتهای الگومند ، ساختارهای اجتماعی و روابط میان نهادی (interinstitutional) است که فرصت منحصر به فردی برای مطالعه و فهم پیچیدگیهای حیات اجتماعی فراهم میآورد. ورزش فعالیتی است که درجهای از اشتغال اولیه یا ثانویهای را در بر دارد که دیگر شرایط نهادی قادر به پیشی گرفتن از آن نیستند. ورزش چنان فرصتی برای تحقیق در مورد «اشکال بسیار شفاف ساختار اجتماعی فراهم میآورد که در دیگر نظامها یا موقعیتها نمیتوان یافت.»