طرح توجیهی احداث باغ بادام و انجیر (ویرایش 97)
تعریف بادام و انجیر :
بادام نوعی میوه است میباشد، که درخت آن بومی ایران و کشورهای اطراف و آسیای مرکزی است، اما در مناطق زیادی کشت میشود. در اصل بادام جزو مغزهای حقیقی به حساب نمیآید، بلکه از انواع شفت هاست که دارای یک پوسته بیرونی و یک پوشش درونی سخت است که دانه (مغز) در درون آن قرار میگیرد. ارتفاع درخت بادام 4 تا 10 متر است و قطر آن نیز میتواند به بیش از 30 سانتی متر برسد. نوع خودروی آن را که هسته های کوچک دارد اَرْژَن می نامند.
انجیر خوراکی، انجیر، شال انجیر (نام علمی: Ficus carica) سرده انجیر دارای 600 گونه است که اغلب انواع آن وحشی یا زینتی هستند مانند درخت معروف به درخت کاتوچو (فیکوس الاستیکا) که هم زینتی است و هم صنعتی. فیکوس بنگالنسیس و فیکوس رلیگیوزا انواع زینتی این گیاه هستند که در تزئینات و به عنوان گیاه آپارتمانی مصرف زیاد دارند. برگ درخت انجیر پنجهای و دارای 3 تا 5 لوب است. قسمتی که به اسم میوه انجیر معروف است و مورد تغذیه انسان قرار میگیرد در حقیقت میوه نیست بلکه زائده مجوفی است که گلهای انجیر به تعدادی زیاد در داخل آن قرار گرفتهاند و مواد قندی در این زایده یا رسپتاکل جمع میشود. گلهای نر و گلهای ماده درخت انجیر از یکدیگر جدا ولی روی یک پایه یعنی در داخل رسپتاکل واقع شدهاند و به عبارت دیگر درخت انجیر گیاهی است یک پایه.
طرح احداث باغ بادام و انجیر
طرحی که قصد معرفی آن راداریم طرح احداث باغ بادام و انجیر بهصورت دیم میباشد. انجیر و بادام در حال حاضر با قیمت خوبی در بازار خرید و فروش میشوند. بنابراین اگر شما این درختان را برای دیم انتخاب کنید حتماً بعد از چند سال یک باغ خوب و ثمر دهی خواهید داشت که حتی اگر خشک سالی هم باشد بازهم چون باغ شما به صورت دیم میباشد به شما سود می رساند.
درختان بادام و انجیر هر دو جز درختان مقاوم در برابر خشکی و کمآبی هستند و امکان اینکه این درختان به صورت دیم کاشته شوند فراهم است. درکشت دیم این درختان اجرای روش های جمع آوری آب و همچنین ایجاد سامانههای آبگیر در اطراف درختان انجیر و بادام نقش بسیار زیادی در حفظ بیشتر رطوبت خاک و همچنین بالا بردن کیفیت محصول دارد. گاهی اوقات در صورت امکان انجام آبیاری های تکمیلی در بالا بردن میزان عملکرد محصولات نقش زیادی دارد .
معرفی درخت بادام
از درخت بادام به عنوان یک درخت مقاوم در برابر خشکی اشاره میشود و در شرایطی که بی آبی هست درخت بادام میوه خوبی میدهد و همچنین از لحاظ شرایط کاشت در زمین های آهکی هم تا حد زیادی مقاومت دارد و درخت بادام را میتوان در این زمینها هم کاشت. برای کاشت درخت بادام بهصورت دیم باید به این موضوع حتماً توجه داشته باشید که بارندگی در سال کمتر از 400 میلیمتر نباشد، چون آب لازم برای درختان دیم فقط از طریق بارندگی تأمین میشود، اگر میزان بارندگی در ماههای مختلف سال کمتر از 400 میلیمتر باشد حتماً کاشت درخت بهصورت دیم ریسک بزرگی خواهد بود. آب قابلاستفاده در خاك و عوامل مؤثر در آن ازنظر كشاورزي ديم اهميت بسيار زیادی دارد. در نظام كشت ديم به دليل بارنـدگي و آبيـاري محـدود، يكـي از نكـات مهـم در مديريت باغ، افزايش حفظ توانايي خاك در نگهداري آب جذب شده است. در شرايط ديم به دليل محدوديت در تأمين آب، روشهایی كه باعث حفظ رطوبـت و كاهش هدر رفت آب باشند اهميت زیادی دارند.
هدر رفتن آب در خاك ممكن است بـه دو صورت اتفاق بيفتد:
1. نفوذ بیش ازحد آب در داخل خاك
2. هرز رفتن آب از طریق روان آب
مدیریت باغ در شرایط دیم :
به دليل اهميت زیاد تأمين آب براي درختان در سيستم كشت ديم و دسترسي نداشتن بـه منابع آب براي آبياري، تلاشمان تأكيد بـر روش هایی است كه به طور طبيعـي از بارندگي موجود حداكثر بهرهبرداری را میکنند. در باغهای ديم مديريت نزولات آسماني و كاهش تبخير و تعريـق و افـزايش بـازده جذب آب توسط گياه اهميت دارد. اگر ترتيبي داده شود كه در نواحي بين درختـان كـه تراكم ريشه كم است سطح زمين نفوذناپذير شود و محل نفـوذ آب درسـت در قـسمت بادام كاري ديم تجمع ريشه باشد، بارندگي مختصر باعث نفوذ عمقي آب در محلهای حـضور ريـشه میشود و آب براي مدت زیادی در دسترس ريشه قرار میگیرد. اين روش حفاظت ا ز آب به تكنيك جمع آوری آب از حوضه های كوچه مشهور اسـت. در ايـن روش سـعي میشود كه فاصله بين درختان (سامانه آبگير ) به سطح نفوذناپذیر يا بـا نفوذپـذيري كـم تبديل شود و آب باران را با شيب اندكي كه در اين سطوح ایجادشده است بـه منطقـه گسترش ریشهها هدايت كنند.
معرفی درخت انجیر
درخت انجیر نیز مانند درخت بادام در برابر گرما و خشکسالی بسیار مقاوم میباشد، نیاز آبی کمی که دارد را میتوان از ویژگی های مهم انجیر نام برد. درخت انجیر را حتی میتوان در خاکهایی که شور هستند نیز کاشت. به همین دلایل است که درخت انجیر را میتوان در شرایط آب و هوایی مختلف کاشت و علاوه بر ایجاد اشتغال و کسب درآمد گزینه مناسبی است برای بیابان زدایی و جلوگیری از ایجاد سیلاب و فرسایش خاک.
انجیر در دمای بین 25 تا 36 درجه سانتیگراد میتواند به خوبی رشد کند ولی درصورتی که دمای منطقه مورد کشت بیشتر از کیفیت محصول کاهش مییابد. درخت انجیر جوان نمیتواند دمای -9 درجه را تحمل کند و از بین میرود ولی درصورتی که درخت بزرگتر باشد تنه درخت تحمل حتی دمای -10 درجه را دارد و میتواند بعد از آسیب حتی دوباره رشد کند. آب موردنیاز برای درخت انجیر بین 300 الی 400 میلی متر در ماههای مختلف در سال کافی میباشد. مناسبترین زمان برای کاشت درخت انجیر در وسط های اسفندماه تا نیمههای ماه اردیبهشت است. این زمان بهترین زمان برای کاشت میباشد. فاصله کاشت در انجیر دیم با احتساب 100 اصله نهال 10×10 است.