طرح توجیهی پرورش گاو شیری (سال 98)

طرح توجیهی پرورش گاو شیری در (سال 98) 

تعریف گاو شیری :

گاو شیری ماده گاوی را که بخاطر شیردهی زیاد جهت تولید فراورده‌های لبنی پرورش می‌دهند. در مقابل بعضی گاوها گاو گوشتی هستند و این حیوان را برای استفاده پروتئین گوشت آنها پرورش می‌دهند.در آمریکا از سال ۱۹۵۹ تا ۱۹۹۰ تولید شیر به اندازه 40% افزایش یافت.نگهداری از گاو ها در دوحالت رواج دارد , یک روش نگهداری گاو ها برای تهیه شیر و روش دیگر نگهداری گاو برای تامین گوشت قرمز است . طرح پرورش گاو شیری , طرحی است که در آن ماده گاو های شیرده را برای تهیه شیر نگهداری می کنند .

 

پرورش گاو شیری :

گاوداری در ایران در صورت موفقیت جزو شغل‌های پرسود قرار می‌گیرد.تولید روزانه شیر در گاوداری به طور میانگین 25 تا 20 کیلوگیرم از هر گاو است.هر گاو با توجه به نژادش شیردهی متفاوتی دارد.

برای فروش شیر مشکلی نخواهید داشت حتی شرمنده اقوام هم میشوید، شیر زود به فروش می رسد. بستنی فروشی ها، لبنیاتی ها و فروشگاه ها مشتریان دائم شما هستند.

هزینه های پرورش گاو شیری :

هزینه تغذیه، هزینه دستمزدها، هزینه‌های دارویی و بهداشتی، هزینه‌های کارگر از هزینه‌های مهم در گاوداری است که بیشترین هزینه مربوط به تغذیه است که این هزینه در ایران از 60% تجاوز میکند.
پس خرید به موقع علوفه و خوراک و کاهش ضایعات آن در کاهش هزینه تغذیه موثرند، یک دامپرور آگاه موقع فراوانی محصول یا سر فصل خوراک دام خود را تهیه می‌نماید. گاوداری مانند هر سازمانی نیازمند اداره و مدیریت صحیح است هیچ کس نمی‌تواند با اتکای به سرمایه ی خود در کار گاوداری موفق شود بدون آنکه اصول مدیریت را رعایت کند.

 

پرورش گاو شیری
تاریخچه گاو شیری :

هزاران سال است که گاو جزئی از زندگی روزانه‌ی کشاورزی به شمار می‌آید. انسان در برابر حفاظت، نگهداری و تغذیه‌ی این حیوان از فرآورده‌های گوناگون آن استفاده می‌کند. انسان‌های نخستین با شکار حیوانات نیازهای غذایی خود را فراهم می‌ساختند و از گوشت، پوست و استخوان‌های گاوهای وحشی برای تغذیه و تهیه‌ی لباس، ظروف و ابزار دیگر استفاده می‌کردند نزدیک به شش هزار سال پیش از میلاد مسیح بشر شیوه‌ی زندگی خود را تغییر داد و شکار حیوانات را کنار گذاشت و به زراعت پرداخت و به اهلی کردن حیوانات همت گماشت. نخست سگ و گوسفند و بز اهلی شدند. اگرچه که چگونگی اهلی شدن گاو چندان مشخص نیست اما زمان آغاز آن از آثار و نشانه‌های باستان شناسی پیداست.یکی از تمدن‌های نخستین که به اهلی کردن گاو پرداخت در خاورمیانه قرار داشت. باستان شناسان چنین نتیجه گیری می‌کنند که اهلی شدن گاو در آسیا و خاورمیانه بین 6000- 4500 سال پیش از میلاد مسیح انجام شده است.

جیره غذایی و هزینه‌های خوراک گاو شیری:

در امر پرورش گاو شیری، جیره نویسی مهم‌ترین عامل تأثیرگذار در این زمینه است. و به‌طور اساسی هر واحد پرورش گاو شیری نیازمند به یک برنامه خوراک در هر مقطع زمانی از پرورش است.      
در ارتباط با برنامه خوراک گاو شیری رعایت نکات زیر می‌تواند دامدار را دررسیدن به موفقیت درزمینهٔ پرورش یاری دهد. که مهم‌ترین این نکات شامل:

1. مشخص نمودن اقلام خوراکی مورداستفاده در جیره برای دوره‌های مختلف شیردهی گاو.

2. تقسیم‌بندی گاوها بر اساس میزان تولید شیر و تغذیه آن‌ها بر اساس احتیاجشان.

3. تهیه اقلام خوراکی باکیفیت مناسب.

4. تغییر تدریجی در جیره گاوهای شیری.

5. در جیره گاوهای شیری مخلوط کنسانتره و علوفه در نظر گرفته شود.

گاو شیری هلشتاین

 بهترین نژاد گاو شیری هلشتاین می باشد که به‌طور میانگین روزانه 35 لیتر شیر تولید می‌کند درحالی‌که در نژادی همانند جرسی میزان تولید شیر روزانه 13 لیتر است.
زیستگاه اصلی گاو هلشتاین کشور هلند است. اما این گاو توانسته در سایر مناطق با شرایط آب و هوایی متفاوت سازگار باشد. گاو شیری هلشتاین یکی از انواع نژاد گاو در ایران است که توانسته با شرایط آب و هوایی کشور خود را به‌خوبی سازش دهد. به طور یقین گاو هلشتاین بهترین نژاد گاو شیری در ایران است. و این نژاد توانسته توجه علاقه‌مندان زیادی را در حوزه‌ی پرورش گاو شیری به خود جلب کند. به همین جهت اکثر دامداران برای تولید شیر بیشتر از این نژاد استفاده می‌کنند.

 

 محصولات تولیدی گاو هلشتاین :

 این نژاد در حال حاضر تولید میانگین 7655 لیتری در هر سال در تولید حدود 3.2 دوره شیردهی می باشد که این نژاد در ثبت شجره نامه ای خود با ثبت تولید میانگین8125 لیتری در سال و با میانگین دوره شیردهی 3.43 دور شیردهی می باشد. که با اضافه کردن طول مفید شیردهی و عمیر مفید گاو به میانگین تولید 26 هزار لیتر شیر در کل عمرمفید این نژاد گاو می باشد.

 

دوره شیردهی گاوها :

۱- اوایل شیردهی ( ۱۰۰ روز اول )
۲- اواسط شیردهی ( ۱۰۰ تا ۲۰۰ روز)
۳- اواخر شیردهی ( ۲۰۰ تا ۳۰۵ روز)

مراحل شیردهی گاو بعد از زایمان با تولید آغوز شروع شده، با ترشح شیر ادامه می یابد تا اینکه در هفته­ های ۶-۸ به اوج خود می­ رسد. بعد از رسیدن به اوج تولید، از میزان تولید شیر به تدریج کاسته شده و در یک شیردهی استاندارد در ۳۰۵ روز بعد از زایمان گاو باید خشک شود.

رسیدن به اوج تولید شیر در گاوهای پرتولید طولانی­تر از گاوهای کم تولید است و به همین صورت دیرتر کاهش می­یابد.یکی از صفات مهم در تولید شیر، بالا بودن تداوم شیردهی است. به کاهش تدریجی تولید شیر پس از رسیدن به اوج شیردهی تداوم شیردهی گفته می­شود. هر چقدر اوج تولید شیر بالاتر و کاهش تولید شیردر گاو دیرتر انجام شود، تداوم شیردهی بیشتر و گاو پرشیرتر خواهد بود.

 

کسب درآمد فروش انواع فرآورده‌های لبنی و شیر

ساده و راحت ترین راه کسب درآمد در این کار فروش شیر خام است که به قدی که ساده و راحت به فروش میرسد همانقدر هم سود به شما میرسد.

لبنیات به آن دسته از مواد غذایی گفته می‌شود که از شیر به دست می آیند. معمولاً ماده اولیه تولید انواع لبنیات، شیر گاو است. اما گاهی از شیر سایر پستانداران همچون بز، گوسفند، شتر، گاومیش، و به ندرت اسب، خر و… هم استفاده می‌شود.

خامه: چربی شیر است که از سرشیر گرفته میشود یا در روش صنعتی مستقیم از شیر خام گرفته می‌شود.

کره: چربی شیر است که از هم زدن خامه حاصل می‌شود.

پنیر: از راه مایه زدن به شیر یا افزودن سرکه که شیر را دَلَمه می‌کند فراهم می‌کنند. سپس این بخش دلمه شده را که جامد آبکی است از آب پنیر جدا کرده و درون پارچه ای زیر فشار می‌گذارند تا آبش در رود. گفتنی ست روش های زیادی برای درست کردن پنیر هست و پنیر انواع بسیار زیادی دارد.

ماست: از راه افزودن باکتری‌های استرپتوکوک و لاکتوباسیل یا همان مایه که شیر را تخمیر می‌کند حاصل می‌شود.

کشک: از جوشاندن دوغ و صاف کردن و خشک کردن آب آن بدست می‌آید.

 

خرید

2185 بازدید