طرح توجیهی بسته بندی خرما (ویرایش 97)
تعریف خرما :
خُرما که نام علمی آن : Phoenix dactylifera یا رطب گیاهی تک لپهای و گرمسیری جزو تیره نخلها است که میوه اش خوراکی و دارای هسته ای سخت و پوست نازک و طعم شیرین که به شکل خوشهای بزرگ از شاخه آویزان میشود و برگ های آن بزرگ است. ارتفاع نخل آن به 10 تا 20 متر یا بیشتر میرسد. گستردگی گونه خرما عمدتاً در نیمکره شمالی و در کشور های ایران، پاکستان، عراق، عربستان و سایر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس همچنین بیشتر کشورهای شمال آفریقا و ایالات متحده آمریکا است و در نیمکره جنوبی نیز بهطور پراکنده دیده میشود. میوه خرما جزو میوههای سته میباشد یعنی تمام قسمت باریکه آن گوشتی و حاوی مواد غذایی میباشد. خرما از دوران باستان در رژیم غذایی انسان وجود داشته و یکی از قدیمیترین میوههای کشت شده توسط انسان بودهاست. هدف از این طرح راهاندازی یک کارخانه بستهبندی خرما با ظرفیت بستهبندی 500 تن خرما در سال است. خرما بهصورت فله ای از نخلستانها خریداری میشوند و بعد از انجام مراحل پاکسازی و پولیش درجهبندی و سپس بستهبندی میشوند.
مزایا و کاربرد خرما
خرما در صنایع غذایی یک افزودنی نسبتاً ارزان و قابل دسترس میباشد و سر شار از انواع ویتامین ها از جمله E-C-B-Aویتامین های است و همچنین دارای فلزات معدنی مثل فسفر، کلسیم، آهن، ید و منیزیم میباشد که هر کدام از این مواد در سلامتی انسان نقش بسیار زیادی دارد. این میوه به خاطر داشتن منیزم ضد سرطان است، همچنین برای شنوایی، بینایی، درد کمر، درد مفاصل، درمان سینه و ریه مفید میباشد. این میوه، قند کاهش یافته در دوران روزه داری را جبران میکند، به علت دارا بودن فیبر و خاصیت ملین بودن آن، سیستم گوارشی را که به دلیل روزه داری بی تحرک شده است، به تحرک وا میدارد. خرما به علت داشتن منیزیم، انرژی عضلانی بدن را تقویت کرده و نیروی عمومی بدن را افزایش میدهد و به علت داشتن فسفر و منیزیم موجب تقویت حافظه میشود. ارزش بالای غذایی خرما و توان تولید آن در کشور، مزیتهای اصلی این ماده غذایی پرارزش است که میتواند بهعنوان منبع کربوهیدراتها در سبد غذایی خانوار جای بگیرد.
اهمیت بسته بندی خرما :
نخل یا درخت خرما یکی از قدیمی ترین درخت های شناخته شده در جهان میباشد که عمدتا در مناطق خاورمیانه مانند عراق و ایران و یا عربستان و شمال آفریقا کاشت شده است. به صورت کلی خرما از این مناطق بوده که وارد سایر کشورها مانند استرالیا، امریکا، مکزیک، هند، پاکستان و مکزیک و غیره شده است. یافته های فسیلی نشان میدهد که خرما از 50 میلیون سال قبل هم در کره زمین رشد میکرده است. بیش از 5000 تا 7000 سال است که خرما و یا نخل خرما برای مقاصد مختلفی توسط انسان کشت میشده است. استفاده از چوب درخت خرما و یا استفاده از برگ های آن به عنوان سایبان و یا کاشت آن برای مصرف میوه و یا حتی مقاصد زینتی از جمله اهداف بشر برای کاشت خرما شناخته شده است.
هزینه بسته بندی خرما
بستهبندی خرما نیاز به صرف هزینه زیادی ندارد، بستهبندی خرما را حتی در منزل هم میتوان انجام داد، درصورتیکه بخواهید بستهبندی خرما را در کارگاه بستهبندی خرما و یا کارخانه بستهبندی خرما انجام دهید حداقل نیاز به 1000 متر زمیندارید، از این مقدار زمین برای ساخت سالن تولید، انبارها و سردخانه استفاده میشود، برای اینکه بتوانید در عرصه فرآوری و بستهبندی خرما موفق عمل کنید برای شروع کار حداقل نیاز به سرمایهای حدود 2 میلیارد تومان دارید تا بتوانید ساخت و سازهای لازم را انجام دهید و سرخانه مناسبی جهت نگهداری خرما بسازید همچنین علاوه بر هزینه های ساخت و ساز نیاز به هزینه های لازم جهت خرید دستگاه ها و تجهیزات لازم ازجمله ماشین توزین و بستهبندی و نوار نقاله و سورتر، تاریخزن و … دارید.
مکان مناسب جهت بسته بندی خرما :
ازآنجاییکه نخلستان های خرما در مناطق جنوبی کشورمان هستند، بهتر است که کارگاه بستهبندی خرما هم در نزدیکی همین نخلستانها باشد، به این خاطر که نزدیک بودن کارگاه به نخلستان ها باعث پایین آمدن هزینه های حمل و نقل میشود که هزینه های حمل و نقل در قیمت نهایی محصول بسیار مؤثر میباشد.
روش تولید خرما
- ضد عفونی خرما
- شستشو
- رطوبت گیری
- پولیش
- درجه بندی
- بسته بندی
در حال حاضر در كشور بستهبندی خرما، بدون مراحل شستشو و پوليش میباشد كه اين دو مراحل از ویژگی های اصلي این طرح است كه سبب افزايش كيفيت محصول خواهد شد. بر اساس استاندارد های تعیینشده در خصوص شرايط نگهداري خرما لازم است كه جهت نگهداري و انبار کردن مواد اوليه طرح بستهبندی و همچنين جهت نگهداري محصول از انبار (سردخانه) استفاده شود.
نتیجه گیری از این طرح
هرچند بازار داخلي خرما متوازن میباشد و توليدات خرما با بستهبندی های مختلف داراي مشتری است ولي از آنجایی که محصولات توليدي طرح به صورت كاملاً بهداشتي و با فناوری روز فرآوري و بستهبندی خواهد گرديد لذا از مشتری پسندی بيشتري در بازار برخوردار خواهد بود. ميزان عرضه خرما در جهان کمتر از ميزان تقاضاي آن است. بنابراين بازار جهانی خرما هميشه خواهان خرما ميباشد. از این رو رعايت اصول فرآوري و بستهبندی علمي و استانداردها، میتواند موفقيت بسيار خوبي را نصيب طرح نمايد. در حال حاضر به علت عدم فرآوری و بستهبندی مناسب، قيمت خرماي صادراتی ايران كمتر از قيمت ساير كشورها است. اگر بستهبندی خرما را بتوان بر اساس تکنولوژی ها و طرحهای جدید انجام داد، علاوه بر اينكه خرماي توليدي طرح كاملاً قابلعرضه در كشورهاي پيشرفته خواهد بود، از قيمت مناسب نيز برخوردار خواهد گرديد. همچنین میتواند زمینه اشتغال زیادی را فراهم کند و ارزآوری قابلتوجهی را برای اقتصاد کشور رقم بزند.